PS4 vs Xbox One S

PS4 pro controllers

Ook in België zijn de nieuwe consoles gelanceerd, maar welke is nou beter? Wie zou er winnen in een strijd tussen de PS4 vs Xbox One S? Het ligt aan veel verschillende features, maar misschien nog wel het meeste in het gevoel. Maar wat is nou het grote verschil tussen de consoles?

Ik kom zo direct terug op het gevoel, of de nostalgie, of het hebben syndroom. Hier eerst even kort een overview van de grootste verschillen die er daadwerkelijk bestaan tussen de console van Sony en die van Microsoft.

Het verschil in controllers

Allereerst zijn daar de controllers. Het hangt er helemaal van af wat je gewend bent om te kiezen voor de een, dan wel de ander. Toch is er ook wel echt een groot verschil en heeft Sony er voor het eerst voor gekozen om ook een lichtpunt aan te brengen op de controller zelf. Simpele dingen kunnen ze ermee weer geven, zoals de teamkleur van het team waarin je zit wanneer je een online match speelt, maar ook andere zaken komen naar voren die mogelijkheden bieden.

PS4 pro controllersZo kun je bijvoorbeeld je controller nu direct gebruiken in combinatie met de Playstation camera. Je hebt daar ook nog wel de aparte controllers voor, maar simpele functies zou je nu ook direct met de controller zelf uit kunnen voeren. Dit is vooral een voordeel bij bijvoorbeeld de net gelanceerde PS VR die ook gebruikt maakt van licht tracking voor delen van de besturing.

De Xbox One controller daarentegen ligt weer lekkerder in de hand. Op de een of andere manier lijken zelfs de PS4 Pro controllers die er op de markt zijn te verkrijgen juist weer erg op de standaard Xbox One controller, dus zelfs sterke aanhangers van Sony zien de vorm wel als een voordeel voor goede grip bij verhitte online matches.

Het verschil in bouw van de consoles

Een ander wezenlijk verschil is de bouw van de consoles. Waar de One S duidelijk een dunnere en compactere variant is van de originele Xbox One, is de Pro juist een maatje groter geworden. Het lijkt alsof ze het origineel hebben gepakt en er gewoon een verdieping op hebben gekwakt. Niet heel mooi en best wel lomp. Ook ga je wel moeite hebben om hem in een kastje een beetje goed weg te werken, mocht je dat nodig vinden.

De One S is juist extra dun en stil en verhit minder snel. Dit is er duidelijk eentje voor gezinnen die wel een console willen hebben in de huiskamer, maar hem niet de hele tijd prominent in beeld willen hebben staan. Eigenlijk is het nu helemaal omgekeerd. Bij de eerste generatie consoles was de One heel lomp en groot, nu is daar de PS4 Pro die het qua design en formaat een beetje af moet leggen.

Verschillen in kracht van de spelcomputers

Dan moeten we het natuurlijk ook nog hebben over de kracht en de mogelijkheden van beide spelcomputers. Waar de One S het in mijn optiek op de meeste vlakken wint, heeft hij duidelijk zijn meerdere gevonden in de PS4 Pro op het gebied van processor kracht. De Pro is echt gericht op de beste game ervaring die een console op dit moment kan bieden, de One S meer op een hele entertainment hub.

Verschillen zitten hem verder dan ook in 4K native gaming op de Pro die helemaal gericht is op mooie game beelden. De One S heeft dit dan weer niet, die doet aan upscaling, maar die heeft daarentegen dan wel weer een UHD Blu ray speler, en nog de goedkoopste in de markt ook! Ook hieraan zie je dat ze meer voor een all-round entertainment station gaan dan voor echt en alleen een gaming console.

De 4K native gaming kun je ze overigens nog wel vergeven als je toch geen UHD TV hebt. Dan zijn de verschillen minimaal.

Verder wordt je keuze denk ik vooral gebaseerd op nostalgie. Er stappen elke keer dat er een nieuwe console uitkomt best wat mensen over, maar de meeste klanten zullen vast blijven kiezen voor de Sony wanneer ze altijd al Playstation hebben gespeeld, of voor de One S als ze Xbox gewend zijn.

Om mensen echt over te halen om een andere console te gaan kopen is moeilijk. Wel moeten we erbij zeggen dat de PS4 Pro bij nieuwe jonge gamers zeker weer terrein aan het winnen is. Ze weten feilloos de jeugd aan te spreken met hun superioriteit en vaak hebben jongeren zonder gezin en met een bijbaan ook relatief veel te besteden aan dit soort extratjes. Zo pakken ze bij Sony met deze generatie aan gaming consoles toch telkens weer een stukje meer marktaandeel.

En hoe groter ze zijn hoe meer succes ze ook kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de platform exclusives waarbij het steeds minder aantrekkelijk wordt om voor de minder populaire console van Microsoft iets exclusiefs uit te brengen. Voor Sony kan dat daarentegen gewoon doorgaan.

Het is echter wel zo dat de winnende populariteit van de PS4 Pro vooral in Nederland zo is. In andere landen zoals Amerika gaan de verkopen ondertussen redelijk gelijk op, ondanks dat de Xbox One in het begin een stuk later was uitgebracht en ze dus eigenlijk al best een achterstand hadden. Ik denk ook omdat het daar gebruikelijker is om gamen en entertainment met het hele gezin te doen, terwijl het er hier vooral op de kinderen zelfs aankomt, en misschien op de verdwaalde vader die zijn jeugd wil herbeleven.

 

 

Post Your Comment Here

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *